2012. június 2., szombat

A falnak is szeme van


Akit a modern világban a szintén repülőn utazó csodaszőnyeg a baklava és kebap mesés hazájába repít, az első dolog, amivel borítékolhatóan találkozni fog, azok a bizonyos „ kék szemek”.  Hamarosan az alap hello, hogy vagy, köszi szavakon kívül a csapból is folyni fog a MAŞALLAH. Itt az ideje, hogy végre megszülessen egy újabb kacifántos alkotásom, blogom névadójáról, a türk-íz gyöngy-szemekről.

Ugyan tervbe vettem, hogy majd én jól utána olvasok a témának, de megmondom őszintén, hogy százmillió év egyetem után örülök, ha egyáltalán elolvasom, amit írtam legalább egyszer. Valszeg az első, amivel kikergetném magam a világból az az utána olvasás. Úgyhogy miután úgy éreztem, olvasson utána, akinek két anyja van, inkább leírom ide Nektek, hogy nem vállalok garanciát és arról írok, amit tapasztaltam.

Persze akkor sem írok, ha nincs sztori, jogos a kérdés, hogy mi a sztori most, ugye?

NYILVÁN benne van a nagyi keze már megint, mikor megérkezett és összetörte a fél konyhát, baljós sötét pillantást vetve kimondta a mindenki által rettegett szót: NAZAR!

Akkor most rögtön adósságom van a magyarázat bankban. Mi is ez a titokzatos nazar? Tulajdonképpen elintézhetném annyival, hogy átkozottul széjjel átkoztak, de tudatos, spirituális nép lévén a magyarázat ennyire nem egyszerű. Arról van szó ugyanis, hogy miközben mi gyanútlanul húzzuk az igánkat, vannak bizonyos emberek, ( akik a törökök szerint ritkák , mint a fehér olló, hát ha gondoljátok írjátok be kommentbe, hogy van ez Európában XD), ezt ROSSZ SZEMMEL NÉZIK. Gyanús rosszalló tekintetek minden fű, fa, bokor mögött előfordulhatnak és nincs is ezzel gond, amíg az ember fia-lánya ezeket magára nem veszi. Előfordul ugyanis, hogy a nagyival ellentétben, aki ezt egy „nyasgem”-mel és a hozzá tartozó kézmozdulattal elintézi, valakit villámcsapásként ér a rosszindulat és földre penderíti. Befogadva ellenségeink melegebb éghajlattal kapcsolatos kívánságait, csodálatosan elkezd beékelődni mindennapjainkba és hamarosan jön a balszerencse áradása és kiönt minket házunkból. Az önsorsrontás netovábbjaivá válhatunk percek alatt és ezt lehet, nemcsak a kínai porcelánkészlet fogja bánni.

Ennek kivédésére szolgálnak a csábos kék szemek, akik nemcsak villámhárítják a köcsögözést, de vissza is küldik a feladónak. 

Hogy honnan ered a kék szem arról több legenda is kering, hogy melyik igaz, majd kideríti, akinek van ideje és sokkal netfüggőbb, mint én. Azt biztosan tudni lehet, hogy nagyon ősi és ótörök népek sámánjainál megtalálták dobokon, nyakláncokon, sőt állítólag az ágynak használt kövekre is rápingálták. Akik ebből a verzióból indulnak ki, azon szerint az Ég apa isten, Göktengri szeme, és kék, mint az Ég. Mások szerint Egyiptomból ered és Hórusz szemével hozható összefüggésbe, bla bla bla, szerintem mindegy is, lényeg a lényeg, használják.

Ez a kis kütyü olyan irdatlan fontos, hogy boncuk mesterek vannak, ami egy igazi ősi foglalkozás. Ezek a „főbalszerencseelhárító szakmenedzserek” egy apáról fiúra szálló hagyomány képviselői, üvegből állítják elő a szebbnél szebb szemet kápráztató szemeket.




Maşallah- Isten így akarja
A varázsszó szorosan összekapcsolódott a nazar boncuğuval, ez a mindenes joker, amivel lehet áldani, védeni, és  kifejezni őszinte tetszésünket és elismerésünket egy szóban. Ez is árulkodik arról, hogy az isteni akarat érvényesül mindenek felett, és ha ott Isten van, akkor irigységnek, féltékenységnek, gyűlöletnek, rosszindulatnak helye nincs.
Próbáltam kideríteni, hova aggassam őket, de az idő múlásával egyre hajmeresztőbb helyeken és dolgokon látom, pl. teljesen hétköznapi, hogy beletömködik a betonba, ráfestik a kamionokra, de a török fantázia felülmúlhatatlanságát hűen tükrözi ez a téma.  A lényeg, hogy MINDENHOL legyen, ott is ahol eszünkbe sem jutna.  Ezért én minden ajtóra szereltem egyet a biztonság kedvéért, gondoltam, most már mozdulni sem lehet tőlük, túlzásokba estem a lelkesedéstől. Lefolyt az arcom négyszer egymás után, mikor az első pár vendég rögtön megállapította, hogy szép a ház, maşallah maşallah, nem gondolom, hogy kéne kirakni nazar boncukat?

A téma így nálam is fejlődésre ítéltetett, szabadon ereszthetem ismét teljesen elborult fantáziám és kipróbálhatom magam az “ ahova még a törökök sem raktak szemeket” versenyszámban.
Ha minden próbálkozásunk ellenére cudarul elbántunk saját szerencsénkkel, akkor jön a ”szeánsz”, az ugynevezett “nazar olvasás”.
Ez többféle módon történhet, lényege, hogy visszaálljon megkanntant kis  agyunkban a rend. Természetesen legfrankóbb , ha egyenesen Istentől kérünk segítséget, ki más mozogna otthonosabban lélek kérdésekben ugyanis?  

Felnőtteknél az össznépi rituálé, gyerekeknél a „ lélekrész visszatérités gyanús” mantrázós- befújós-sírós gyakorlat a szokás.  
A sztori lényege és hangsúlya megint csak a tudatosságon és az élet középpontjában álló spirituális életszemléleten van. Sajnos csak foszlányokat tudok átadni ebből a világból,de számomra a nazar boncuğu nagyon jó példája az egész ” fejjel lefelé” hozzáállásnak.






MAŞALLAH!

2 megjegyzés:

  1. Jo kis iras, tetszett. Itt van meg egy par kep:
    http://nagyutazas.wordpress.com/2012/07/22/nazar-boncugu-a-szemmel-veresrol-es-az-az-ellen-vedo-gyongyrol/

    VálaszTörlés
  2. De jó!
    Nagyon tetszett az írásod, írnál kicsit bővebben a "nazar olvasás"-ról?

    VálaszTörlés