2012. május 6., vasárnap

Hıdırellez, a török világ ősi termékenység ünnepe



Izgatottan keltünk fel ma hajnalok hajnalán, hiszen ma Hıdırellez napja van, sietnünk kell a Tengerhez varázsolni... XD

Reggel 5:30kor volt a titkos találkozó, amint kiléptünk a kapun, nők sokaságát láttuk titkosan osonni a kertek alatt.  Lányok,fiatal nők, asszonyok, öreg nénikék, kicsik, nagyok gyűltek és szorongattak markukban kavicsokat. Mi nagynénit vártuk a kertkapuban, aki titokzatosan kettőt füttyentett és pillanatok alatt nők hadai csatlakoztak kicsiny kis csapatunkhoz. Hirtelen megtelt tengerpart, minden dörzsölt nénike kezében kis batyuval izgatottan várakozott, ők már előre készültek a nagy eseményre.

Nagynéni kiadta a parancsot, hogy 41 követ szedjünk gyorsan össze. A Tenger csendes volt és tükörsima, mintha már várta volna papnőit .. Napfelkelte épphogy elkezdődött, amikor mindenki szépen a nagykönyv szerinti egyenlő távolságban megállt és elhangzottak a kívánságok a következő évre. Ezután a Tengernek felajánlottuk a 41 gondosan kiválogatott kavicsot. Egyenként kezdtük a mélybe dobálni őket, minden egyes kővel újra és újra elmantrázva a kívánságokat, 41szer. A csendet csak a vízbe egyenletesen pottyanó kavicsok csobbanásai és a csendes mantrázások moraja törte meg. Közben megjelentek a Tenger teremtményei is, sorra odagyűltek a nagy eseményre, körben halak, vízisiklók úszkáltak.

A végén imák hangzottak fel, majd a rituálé következő lépcsőfokára hágtunk. Homokba rajzoltuk kívánságainkat, amit majd a Tenger elmosva szépen magába fogad. Rajzoltak kicsik is nagyok is ki-ki a maga szintjén. A part 5 percen belül tele lett homokba írt szívekkel, kisbabákkal, meleg otthonokkal, jegyespárokkal.

Együtt néztük végig a napfelkeltét utána pedig az elmaradhatatlan teázgatós női traccsparti következett … XD 

Folytatása következik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése