2012. május 6., vasárnap

Hızır legendája


Hızır, eredetileg Al Khidr, jelentése „zöld ember”, ha kiszáradt talajra ül, ott azonnal új élet fakad. Ő egy próféta a török, iszlám és közép-keleti ősi hitek szerint is. Egy kivételes képességekkel bíró ember, aki szegény, nehéz helyzetben lévő, szerencsétlenül jártakon segít, álruhában járkál az emberek között. A néphit szerint a terméketlen nők hozzá imádkoznak termékenységért, almát ad nekik, amitől áldott állapotba kerülnek.

Neve nem található meg egyértelműen a Koránban, de vannak ráutaló mondatok. Valószinűleg legendája sumér eredetű, Hasisatra alakjával azonosítják. Ivott az élet vizéből, ezért meghalhat és feltámadhat újra. Ruhája zöld színű, mely a természetet szimbolizálja. A széllel repül, a vízen sétál és parancsol a természet összes élőlényének. Hol dervis, hol szegény ember alakjában jelenik meg és segítséget kér. Aki tiszta szívvel segít, azt megjutalmazza, aki viszont rosszul bánik vele, azt megbünteti.

A török mitológia szerint háborúban farkassá válik, segíti az embereket a csatában. Gyógyírt készít a betegeknek, vagy látomásban megjelenve sorolja el az összetevőket. Úgy tartják, Hızır vak ember és nincs is szüksége szemre, hiszen szívén keresztül mindent lát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése